Şarm El-Şeyh’in Gözde Mekanı: Ras Muhammed Milli Parkı
Mısır gezilecek yerler arasında olan Ras Muhammed Milli Parkı giriş ücreti 2023 yılı tarifesini öğrenmeye hazır mıyız? Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde yer alan Ras Muhammed Milli Parkı, Sina Yarımadası’nın da güneyindedir. Süveyş ve Akabe Körfezi’nin birleşme noktasında yer aldığı için dünya genelindeki turistler buraya ciddi anlamda ilgi göstermektedir. Burası, dünyada dalış için en uygun yerler arasında gösteriliyor. Park, genel itibariyle 250’den fazla mercan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bu milli park içerisinde 1.000’den fazla balık türü yaşıyor. Bölgede, turistler için tekne turları düzenlenmektedir. Siz de bu turlara katılarak bölgenin o güzel doğasını dilediğiniz gibi inceleyebilirsiniz.
Ras Muhammed Millî Parkı Tarihi
Tarihi Sina Yarımadası Mısır devletine yeniden verildiğinde, bu bölge artık bir milli park olarak ilan edilmiştir. Bu karardan sonra, bölgede balıkçılık ve diğer insani faaliyetler tamamen yasaklandı. Özellikle de balıkçıların gerçekleştirmiş olduğu avlar, buralarda bulunan balık ve mercan popülasyonunu olumsuz anlamda etkilemekteydi. Mısır Çevre Ajansı (EEAA) 1983 yılında aldığı bir kararla bu bölgeyi deniz ve karadaki hayvan rezervini korumak için milli park ilan etti. Ayrıca park alanına kentsel kuruluşlarının yapılması da tamamen yasaklanmıştır. Parkın adı, “Muhammed Burnu veya Baş Burun” anlamına gelmektedir.
Ras Muhammed Millî Parkı Coğrafi Özellikleri
Ras Muhammed Milli Parkı’na yandan baktığınızda, sanki bir insan yüzü görüyorsunuz gibi hissedeceksiniz. Milli park uçurumunun dış hattı, sakallı bir adamın yüz profiline benzetiliyor. Buradaki yatay ve sert katmanlar, burun ve sakalı çeneyi andırmaktadır.
Ras Muhammed Milli Parkı, Şarm El Şeyh şehrine yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Kızıldeniz Rivierasında; yani kıyı şeridinde yer alan bu milli park, tamamıyla turistlik bir bölgedir. Ras Muhammed Milli Parkı toplamda 135 kilometrekarelik bir yüzey alanına ve 345 kilometrekarelik su alanına sahiptir. Yani parkın toplam alanı 480 kilometrekaredir. Milli parkın körfez girişi, Marsa Bareika olarak adlandırılıyor. Buradaki küçük koyun ismi ise Marsa Ghozlani’dir.
Ras Muhammed Milli Parkı, Tiran ve Sanadır olmak üzere toplam iki farklı adanın üzerinde yer almaktadır. Bunlardan Tiran Adası, Sina Yarımadası’nın 6 km kadar uzağındadır. Burada deprem sonucunda oluşmuş birbirinden güzel yeraltı mağaraları mevcuttur. Büyüklüğü yaklaşık 0,9 hektar olan Mangrov Ormanı, Ras Muhammed yarımadasının en güney ucundaki 1,16 km'lik sığ bir kanalı kaplamaktadır. Mongrovun yaklaşık 150 metre çevresinde depremlerden dolayı oluşan açık çatlaklar bulunuyor. Bu çatlaklar, ortalama olarak 40 metre uzunluğa ve 20 cm ile 1,5 metre de genişliğe sahiptir. Ayrıca çatlakların içerisinde derinliği 14 metreyi bulan su havuzları da yer almaktadır.
Milli parkın iç kesimlerine doğru gittiğinizde, biraz daha farklı manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Burada dağlar, vadiler, çakıl ve çamur ovaları, kum tepeleri ve birbirinden farklı çöl habitatları yer alır. Ras Muhammed Milli Parkı aynı zamanda göç eden kuşların uğrak noktası konumundadır. Kuşlar, asıl adreslerine giderken burada dinlenir ve beslenirler. Tabii bu da milli parkı güzelleştiren önemli bir detaydır.
Ras Muhammed Millî Parkı İklimi
Ras Muhammed Milli Parkı iklimine bakacak olursak, buranın genelde kurak bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Kış aylarında bölgede ılık bir iklim hakim olur ve sıcaklıklar ise gündüzleri ortalama 23 ve akşamları da 14 derece civarındadır. Bölge, kışın bile çok az yağış alır. Yaz aylarına gelindiğinde, burada adeta cehennem havasının hakim olduğunu söyleyebiliriz. Gündüz sıcaklığı 40 dereceyi mutlaka aşar ve akşamları ise 27 derece civarında seyreder.
Ras Muhammed Millî Parkı Ekolojisi
Şimdi de Ras Muhammed Milli Parkı ekolojisini inceleyelim. Buradaki kıyı şeridine yakın kısımlarda, saçaklı ve hermatipik tipte mercan kayalıkları mevcuttur. Bölgede toplamda ise 250’den fazla mercan türü yaşıyor. Bunlardan 125’i yumuşak mercandır. Mercanların yaşadığı resifler, uyun 50 veya 100 metre altındadır. Bu resiflerin geniliği ise 30 ile 50 metre arasında değişiklik gösterir. Batı kıyısındaki noktaların bazılarında ise mercan kayalıkları 8 ile 9 kilometreye kadar çıkar. Köpekbalığı ve yolanda resifleri de yine burada oldukça popüler olan kısımlardandır. Bölgedeki diğer mercan kayalığı alanları ise sırasıyla Güney Bereika, Marsa Ghozlani, Eski Rıhtım ve Köpekbalığı Gözlemevidir.
Ayrıca Ras Muhammed Milli Parkı açıklarında yer alan SS Thistlegorm enkazı ise dalgıçlar için popüler noktalar arasındadır. Balık yaşamının da oldukça popüler olduğu milli park açıkları, tam 1.000’den fazla türe ev sahipliği yapıyor. Bunların yanı sıra 40 tür denizaltı, 25 tür deniz kestanesi 100’den fazla yumuşakça türü ve 150 tür de kabuklu hayvan bulunmaktadır. Su içerisindeki diğer canlılar ise yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas) ve şahin gagalı kaplumbağa (Eretmochelys imbricata) gibi deniz kaplumbağalarıdır.
Ras Mohammad yarımadasındaki vadi ağızları bölgesinde akasya ağaçları ve dum palmiyeleri (Hyphaene thebaica) de bulunuyor.
Ras Muhammed Millî Parkı Giriş Ücretli mi?
Ras Muhammed Milli Parkı giriş ücreti bulunmuyor. Herkes, buraya dilediği gibi tamamen ücretsiz bir şekilde giriş yapabilir. Sadece bu güzel tabiat parkının içerisinde alacağınız özel hizmetler için ücret ödersiniz.